Ugrás a tartalomhoz

Régi magyar irodalmi szöveggyűjtemény I.

Ács Pál (1954–), Jankovics József (1949–), Kőszeghy Péter (1951–)

Balassi Kiadó

A FIRENZEIEK ÁLTAL MÁTYÁS KIRÁLYNAK KÜLDÖTT OROSZLÁNOKRÓL

A FIRENZEIEK ÁLTAL MÁTYÁS KIRÁLYNAK KÜLDÖTT OROSZLÁNOKRÓL[213]


      Nem véletlenül adja tenéked Tuscia népe,
          Győzhetlen Mátyás, Afrika állatait.
      Van többféle dolog, miben ők s te bizony megegyeztek,
          s méltán küldték így tiszteletük jeleül.
 5   Első ember vagy, s vadként első az oroszlán,
          ékít téged a haj, dísziti őt a sörény.
      Megkönyörülsz a legyőzöttön, s ezt megteszi ő is;
          Karddal vívsz te csatát, ő meg a karmaival.
      Mit! Hogy most cseh királyok címere dísze ez állat?
10       Új birodalmat nyersz, annak a jósjele ez.
                                                                 (Végh György fordítása)[213] 214

1–2 Hunyadi Mátyás 1470-ben Bécsben tárgyalt III. Frigyes német-római császárral. A firenzei signoria Bajoni István magyar követ javaslatára a magyar királynak oroszlánokat küldött ajándékba. 1470. január-februárban Telegdi János kísérte Firenzéből Bécsbe azt az oroszlánpárt, amelyet eredetileg a Firenzében tanuló Garázda Péter kellett volna hogy átadjon a királynak, de ő betegsége miatt elhárította a feladatot. Az oroszlánokat hozó követséget Mátyás Bécsben fogadta, 1470. febr. 17-én levélben köszönte meg a nemes ajándékot. A levelet valószínűleg a Mátyás kíséretében lévő Janus fogalmazta, aki e becses ajándékot négy versben is megörökítette (Epigr. I. 295, 296, 297, 298). A Massyleum pecus kifejezés az oroszlánpárra vonatkozik, a massylusok (Massyli) népe Észak-Afrikában élt, s földjükön oroszlánok tanyáztak (vö. Mart. 9,71,1: Massyli leo fama iugi).

7 Janus egyszerre asszociálja az ismert vergiliusi sort (Aen. 6,853: parcere subiectis et debellare superbos) és az amfiteátrumi játékoknak azt a gyakori jelenetét, amikor Domitianus szelídített oroszlánjai megkímélik a „velük incselkedő” nyulakat (vö. Mart. 1,14,5: Unde potest avidus captae leo parcere praedae? – „Vérszomjas vad az ily zsákmányt hogy’ tudja kimélni?” Csengery János ford.).

9 A középkori Cseh Királyság (Bohemia) címerállata az oroszlán volt. Luxemburgi Zsigmond és V. (Postumus) László is felvette címerébe a cseh oroszlánt. A magyar krónikák rendre duxnak nevezik Csehország uralkodóit, Janus szintén ezt a titulust használja.

10 Utalás az 1468. ápr. végétől Podjebrád György cseh király ellen vívott háborúra, amelynek során ugyan Mátyás számos győzelmet aratott egykori apósa ellen, 1469. máj. 3-án a cseh katolikus rendek Olmützben cseh királlyá is választották, ám az ország egészét nem sikerült birtokolnia. Janus szerint a Firenze által küldött oroszlánok Mátyás „új jogarának”, azaz a Cseh Királyság feletti uralmának előjelei (vö. Iuv. 4,124–125): „ingens / omen habes” inquit „magni clarique triumphi”.