Ugrás a tartalomhoz

Régi magyar irodalmi szöveggyűjtemény I.

Ács Pál (1954–), Jankovics József (1949–), Kőszeghy Péter (1951–)

Balassi Kiadó

ZSÁMBOKY JÁNOS JOHANN CRATO VON KRAFFTHEIMNEK

ZSÁMBOKY JÁNOS JOHANN CRATO VON KRAFFTHEIMNEK

[1573.] december 3.

A nagyságos és kiváló Crato von Krafftheim doktor úrnak, jeles Barátjának, Zsámboky.

Köszöntelek. Még nem jöttek könyvtáram kiválasztott becsüsei, és nem is törődöm vele, csak arra kérlek, kölcsönös jóindulatunkra és elsősorban a Te tudásodra és emberiességedre hivatkozva, hogy tegyél említést erről az ügyről a császárnál a jegyzék benyújtásával, ha jónak látod (mert a számuk és a régiségük említése egykor nagy gyönyörűséget okozott neki). Bizton állíthatod – Camerarius[685] és többen mások tanúsítják –, hogy ez a könyvtár a kézzel írott és ritka kódexeivel Germániában egyik könyvtárnál sem alábbvaló, és a ritkaságok számát tekintve előtte áll még a Fugger-könyvtárnak is, mely egy bajoré. Háromszázhatvan görög, köztük hetven kiadatlan és száznegyven legjobb latin klasszikus van benne; ezeket összesen kétezerötszáz pannon dukátért, azaz egyenként ötért adnám, és esküvel erősíthetem, hogy nekem többe kerültek. Tizenkét nem közönséges márványom van, amelyeket ha megvet őfelsége, annak csak örülök.

Isten Veled! És ha kételye van a császárnak, küldje, akit akar, akár az egész bécsi gimnáziumot is, az nekem nagyon jólesne.

[1573.] December 3.

Kiválóságod odaadó híve Zs. J.

(Vásárhelyi Judit fordítása)[685] Joachim Camerarius (Kammermeister) (1500–1574) kiemelkedő német humanista filológus; Nürnbergben, Tübingenben, Lipcsében tanított.