Ugrás a tartalomhoz

Tabularium oncologiae

Eckhardt Sándor dr.

Melania Kiadói Kft.

Gégetumorok

Gégetumorok

9.8. táblázat -

AnatómiaSupraglottis: epiglottis, álhangszalagok, aryepiglotticus redők, arytenoid. Glottis: valódi hangszalagok, commissura anterior. Subglottis: a processus vocalisok alatti terület.
SajátosságokAz összes daganatok 2%-a. Erős carcinogen tényező a dohányzás. A subglotticus tumoroknál a diagnózis felállításakor 55%-ban egyoldali, 16%-ban kétoldali, főleg subdigastricus nyirokcsomó áttét már van. A glotticus tumoroknál a metastasis ritkább. A tumorok 98%-a planocellularis carcinoma.
Sebészi kezelésTörekedni kell a beszédfunkció megtartására (chordectomia, hemilaryngectomia, supraglotticus laryngectomia). Subglotticus tumoroknál a total laryngectomia az egyedüli alternatíva.
SugárkezelésIn situ hangszalagtumornál: ajánlott. T1-2 glotticus tumoroknál csak sugárkezeléssel is 80-95%-os tünetmentesség biztosítható, ezért a műtét csak relapsus esetén ajánlott. Nagyobb tumoroknál postoperativ, vagy definitív irradiatio jön szóba. Kis supraglotticus tumoroknál a sugárkezelés ugyanolyan hatásos, mint a műtét+adjuváns irradiatio.