Ugrás a tartalomhoz

Tabularium pulmonologiae

Böszörményi Nagy György dr.

Melania Kiadói Kft.

A COPD acut exacerbatiójának kezelése

A COPD acut exacerbatiójának kezelése

A COPD acut exacerbatiói idején a mély légúti váladékmintából kitenyészthető kórokozók a gyakoriság sorrendjében: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae és Moraxella catarrhalis.

A Pneumococcusok praevalentiája csökken: 30 évvel ezelőtt 30% volt, ma 10-15%.

A Haemophilus influenzae és parainfluenzaegyakorisága 50%.

A M. catarrhaliselőfordulása ma gyakoribb, mint a Pneumococcusoké.

A Pseudomonas aeruginosa és Klebsiella pneumoniaeelőfordulása ritkább, mint 5%.

Az acut exacerbatiók enyhe eseteinek spontán gyógyhajlama jó. Antibiotikus kezelés csak akkor indokolt,ha a következő négy tünet közül legalább kettő fennáll:

  • Fokozódó mennyiségű, purulens köpet ürül

  • A tüdőfunkció romlása, a légzési panaszok súlyosbodása

  • A beteg lázas

  • Leukocytosisa van

Antibiotikumok

Jó, Haemophilus influenzae elleni hatással rendelkező antibiotikum 7-10 napon át (β-lactamase gátlóval kombinált aminopenicillinek, sulphamethoxazol/ trimethoprim)oralis, második generációs cephalosporinok, Pneumococcusokrais ható fluoroquinolonok.

Hörgtágítók

A fenntartó kezelés módosítása szükséges, ha az obstructio fokozódik. A legmagasabb ajánlható adag rövid hatású β2-agonista adagoló aerosolból 3-400 μg

Az ipratropium bromidhatása hasonló mértékű a COPD exacerbatióiban a rövid hatástartamú β-sympathicomimeticumokéhoz, de monoterápiaként csak akkor ajánlható, ha egy beteg esetében a β2-agonista aerosol effectivitása gyenge vagy a beteg nem tolerál nagy adagokat az utóbbi gyógyszerből. Az ipratropium bromid maximális dózisa adagoló aerosolból 3-4x20 μg 3-4 óránként(a gyógyszer csúcshatása lassabban épül fel és tovább tart, mint a β2-agonistáké). Az ATS (1995) ajánlása szerint magasabb dózisok is adhatók (6-8x20 μg 3-4 óránként),mivel a systemás toxicitas veszélye csekély.

Az adagoló aerosolokat ajánlott minden esetben kb. 600-800 ml köbtartalmú toldalékkal („spacer"-el) használni!

A következő esetekben ajánlott systemás hatású corticosteroid adása COPD acut exacerbatióiban:

  • A beteg röviddel az exacerbatio előtt hagyta abba a steroid szedését

  • A betegnél korábban, hasonló helyzetben jó hatású volt a steroid

  • Az oxygen-saturatio ≤90%

  • A csúcsáramlás (PEF) ≤100 L/perc

  • A beteg nem reagál kellően a hörgtágító kezelésre

Az ajánlott oralis corticosteroid (általában methylprednisolon) dózis naponta 0,6-0,8 mg/tskg.A beteg állapotának stabilizálódását követően meg lehet kezdeni az adag óvatos csökkentését a legalacsonyabb hatásos dózisig, illetve a gyógyszer elhagyásáig.

A COPD exacerbatióinak súlyos esetei kórházi kezelést indokolnak,amelynek kritériumai a következők: a beteg zavart, aluszékony, nyugalomban légszomja van, a légzésszám ⟨25/perc, pulsusszám ⟩110/perc, mélyülő cyanosis, az inspiratoricus segédizmok használata. A tudatzavar önmagában, míg a többi tünetből kettő megléte indokol kórházi beutalást. Ugyanígy kórházi beutalás ajánlott akkor, ha a COPD exacerbatiójának súlyossága az előbbinél enyhébb ugyan, de a beteg otthoni ápolása, felügyelete megoldhatatlan.