Ugrás a tartalomhoz

Tabularium pulmonologiae

Böszörményi Nagy György dr.

Melania Kiadói Kft.

Az antibiotikum-terápia általános elvei az otthon szerzett pneumoniák kezelésében

Az antibiotikum-terápia általános elvei az otthon szerzett pneumoniák kezelésében

Az esetek döntő többségében a kezelés empiricus, ezért az antibiotikum-választással azt a korokozó-kört kell lefedni, amelynek szerepe leginkább valószínű.

A Streptococcus pneumoniae kórokozó szerepét ritkán lehet kizárni, ezért a választott antibiotikumnak, illetve antibiotikum-kombinációnak Streptococcus pneumoniae-elleni hatással kell rendelkeznie.

A bacterialis pneumoniák kezelésére elsősorban alkalmazott β-lactamok (penicillinek, cephalosporinnak) és aminoglycosidok hatástalanok az ún. atípusos kórokozókkal szemben.

Az atípusos kórokozók közül a Mycoplasma pneumoniae és a Chlamydia pneumoniae ellen a macrolidek és a doxycyclin mellett a ciprofloxacin, valamint ofloxacin is jó hatásúak.

A Streptococcus pneumoniae penicillinnel szembeni fokozódó resistentiája együtt jár a macrolidek és tetracyclin hatásvesztésével.

A ciprofloxacin és ofloxacin Streptococcus pneumoniae ellen mutatott aktivitása gyenge, szemben az újabb fluoroquinolonok (pl. trovafloxacin) hatásával.

Az egyes macrolid származékok között nincs különbség a Streptococcus pneumoniae, valamint atípusos kórokozókkal szemben mutatott aktivitásban, viszont az újabb készítmények (clarithomycin, azithromycin) hatékonyabbak a Haemophilus influenzae ellen, mint a régebbi macrolidok.

Az antibiotikum kúra időtartama 7-10 nap (legionellosis esetén 3 hét).