Ugrás a tartalomhoz

Tej és tejtermékek a táplálkozásba

Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna

Mezőgazda Kiadó

5. fejezet - Rövidítések jegyzéke

5. fejezet - Rövidítések jegyzéke

ADP

adenozin-difoszfát

Ala

alanin

AMP

adenozin-monofoszfát

AP

abszolút páratartalom

Arg

arginin

Asp

aszparaginsav

ATP

adenozin-trifoszfát

B.

Bifidobacterium

BP

benz(a)pirén

Cl.

clostridium

CMP

citidin-5-monofoszfát

CMP

citidin-monofoszfát

CMT

California Mastitis Test

Cys

cisztein

CS

kémiai érték (chemical score)

DHA

dehidro-alanin

DMBA

7,12-dimetilbenz(a)antracén

DMH

1,2-dimetil-hidrazin

DNS

dezoxiribonukleinsav

EAA

esszenciális aminosavindex

EPS

exopoliszacharid

ERP

egyensúlyi relatív páratartalom

FAD

flavin-adenin-dinukleotid

FMN

flavin-mono-nukleotid

Fuc

fukóz

Gal

galaktóz

GalOS

galakto-oligoszacharid

Glu

glutaminsav

Gly

glicin

GMP

guanozin-monofoszfát

HDL

nagy sűrűségű lipoprotein

Hf

holstein-fríz

Hfap

holstein-fríz apaságú

HfB

hungarofríz B

His

hisztidin

HMF

hidroxi-metil-furfurol

HPLC

nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia

IEC

ioncserés oszlopkromatográfia

IgG

immunglobulin-G

Ile

izoleucin

IP

izoelektromos pont

IQ

2-amino-3-metilimidazo(4,5-f)kinolein

Jap

jersey apaságú

KLS

konjugált linolsav

KLSM

konjugált linolsav-metilészter

L.

Lactobacillus

LAL

lizinoalanin

LDL

alacsony sűrűségű lipoprotein

LD50

letális dózis

Lg

laktoglobulin

Leu

leucin

LPL

lipoprotein lipáz

LSM

linolsav metilészter

Lys

lizin

M.

Mycobacterium

Met

metionin

MFM

magyar fésűsmerinó

Mr

relatív molekulatömeg

Mt

magyartarka

Mt × Hf

magyartarka × holstein-fríz F1

NAD

nikotinsavamid-adenin-dinukleotid

NADP

nikotinsavamid-adenin-dinukleotid-foszfát

NE

nemzetközi egység

NPN

nem-fehérje nitrogén

NPR

nettó fehérje arány

NPU

nettó fehérjehasznosulás

ODC

omitin dekarboxiláz

P.

Propionibacterium

PER

fehérje-hatékonysági hányados

pH

hidrogénkitevő

Phe

fenilalanin

Pi

inorganikus foszfát

PKU

fenilketonurea

PP-vitamin

nikotinsavamid

Pro

prolin

PVC

poli(vinil-klorid)

RNS

ribonukleinsav

RNU

relatív fehérje-hasznosulás

RP

relatív páratartalom

S.

Streptococcus

Ser

szerin

Stm.

Streptomyces

Thr

treonin

TP

telített levegő páratartalma

TPP

tiaminpirofoszfát

Trp

triptofán

Tyr

tirozin

UDP

uridin-difoszfát

UDP-AG

uridin-5-difoszfát-N-acetil-glükózamin

UDP-AGal

uridin-5-difoszfát-N-acetil-galaktózamin

UDPG

uridin-5-difoszfát-glükóz

UDP-Gal

uridin-5-difoszfát-galaktóz

UDP-GS

uridin-5-diofoszfát-glükuronsav

UDP-X1

uridin-5-difoszfát-N-acetil-laktózamin

UDP-X3

uridin-5-difoszfát-N-acetil-glükózamin + fukóz

UHT

ultramagas hőmérséklet

UMP

uridin-monofoszfát

UV

ultraviola

Val

valin

VLDL

nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein