Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Tüdőödéma kezelése CPAP(folyamatos léguti pozitív nyomás) technikával

Tüdőödéma kezelése CPAP(folyamatos léguti pozitív nyomás) technikával

ebm00090

Alapszabályok

 • A légúti nyomás növelése a tüdőödéma hatékony kezelési módja, melynek segítségével a legtöbb esetben az intubatio és gépi lélegeztetés elkerülhető. A betegek kétharmadában a 10 vízcentiméteres nyomás és a 40%-os oxigéntartalmú belégzett levegő elegendő ahhoz, hogy a hypoxiát a kezelés kezdetétől számított 10 percen belül rendezzük.és a 40%-os oxigéntartalmú belégzett levegő elegendő ahhoz, hogy a hypoxiát a kezelés kezdetétől számított 10 percen belül rendezzük.

 • A CPAP kezelés a tüdőödéma kezelésének legfontosabb és legsürgősebb lépése; a sürgősségi ellátás során már az infúziós és gyógyszeres kezelés előtt meg kell kezdeni.

 • CPAP kezelésre alkalmas berendezés legyen elérhető mind a mentőautókban, mind pedig a cardiológiai betegek ellátásával foglalkozó intézményekben!

A kezelés javallatai

 • Szíveredetű légzési elégtelenség (tüdőödéma), ha a gyógyszeres - és az oxigénkezelés nem elegendő .

 • Szívelégtelenség okozta nyugalmi nehézlégzés, ha a légzés szapora, a tüdők felett pangásos szörtyzörejek hallhatók és a mellkas röntgen felvételen egyértelműen pangásos rajzolat látható (interstitialis oedema). A beteg nyugtalansága gyakran annak jele, hogy a hypoxia olyan fokú, amely kezelést igényel.

 • Ellenjavallt a CPAP-kezelés, ha a beteg homályosodó tudatállapota miatt nem biztosíthatók átjárható légutak, vagy ha a légzés frekvenciája és hatásfoka a beteg állapota miatt már nem megfelelő. Intubáció és ballonos lélegeztetés javasolt, ha a beteg általános állapota ezt szükségessé teszi.

A kezelés kivitelezése

 1. A beteget félig ülő helyzetbe segítjük.

 2. A maszkot a nyomás-szelep nélkül az arcra helyezzük és rögzítjük.

 3. Az áramlásmérőt kinyitjuk és a beteg felőli csövet a maszkhoz csatlakoztatjuk.

 4. Úgy állítjuk be az áramlást, hogy a kilégző szelep mind be- mind pedig kilégzés alatt nyitva legyen.

 5. Ellenőrizzük, hogy a maszk körkörösen hézagmentesen illeszkedjen a beteg arcához.

 6. A párásító egységet is felhelyezzük.

 7. A nyomást kezdetben 7,5 (–10) vízcm értékre állítjuk be. Ha a beteg állapota néhány percen belül nem javul, a nyomást 15 vízcm-ig növeljük (vigyázni kell,ha a beteg egyértelműen hypovolaemiás). Ha a nyomás növelése nem hoz eredményt, akkor az oxigén koncentrációját növeljük.

 8. A kezelés alatt megfigyeljük a

  • légzésszámot (csökkennie kell),

  • a légzési segédizmok használatát,

  • a beteg közérzetét,

  • az oxigén saturatiót (növekednie kell),

  • a maszk kilégzési szelepét (ha a szelep nincs folyamatosan nyitva, akkor a nyomást növelni kell és ellenőrizni kell, hogy a maszk hézagmentesen az arcra simuljon).

 9. A maszk rövid időre történő eltávolítását is kerüljük el, mert a légzési munka azonnali megnövekedése révén a hypoxia visszatér. Ha a beteget kórházba szállítjuk, a szállítás alatt a CPAP kezelést végig folytatni kell.

 10. A CPAP kezelést akkor fejezzük be, ha a beteg állapota javult, a légzésszám 25/perc alá süllyedt. A pozitív nyomást fokozatosan csökkentjük, az oxigén adását azonban tovább folytatjuk.

Irodalom

 • [1]Pang D, Keenan SP, Cook JD, Sibbald WJ. The effect of positive pressure airway support on mortality and the need for intubation in cardiogenic pulmonary edema: a systematic review. Chest 1998;114:1185-1192

 • [2]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-981920. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2000. Oxford: Update Software