Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Aspiratiós vizeletmintavétel gyermekkorban

Aspiratiós vizeletmintavétel gyermekkorban

ebm00635

Javallat

 • Húgyúti fertőzés igazolására

Felszerelés

 • 20 ml-es fecskendő

 • Vékony injekciós tű

 • Fertőtlenítő eszközökkötések

 • Vizelet bacterium-táptalaj

 • Haemoculturás palack

Az aspiratio kivitelezése

 1. Javasolt a lidocain–prilocain zselével végzett érzéstelenítés (a bőr 30–45 perc alatt érzéstelenedik el).

 2. A hólyagban legyen minél több vizelet.Acut helyzetbengyakran elég, ha vizelés után egy órát várunk. A gyermeknek innia kell a várakozás alatt.

 3. A gyermek feküdjön hanyatt, kinyújtott lábakkal, és egy biztonságot jelentő, nyugodt felnőtt tartsa őt.

 4. Fertőtlenítsük a hólyag feletti bőrterületet antisepticus szerrel (például 0,01%-os chlorhexidin-oldattal). Ha rendelkezésre áll ultahangkészülék, az orvos a beavatkozás előtt ellenőrizze a hólyag teltségét és helyzetét. Ekkoregy steril tartálytkell készenlétbe helyeznimintavétel céljából arra az esetre, ha a gyermek üríteni kezdene.

 5. Infiltratiós érzéstelenítés nem indokolt, de prilocain krém alkalmazható 30–45 perccel közvetlenül a beavatkozás előtt.

 6. Punctio előtt szívjunk nagyjából 3 ml levegőt a fecskendőbe, hogy könnyebben lássuk a vizelet áramlását a fecskendőbe. Szúrjuk be a tűt a bőrfelszínre merőlegesen a symphysis felett futó haránt bőrredőben (vagy ott, ahol az ultrahang szerint a hólyag a legközelebb fekszik a bőrhöz), majd szívjunk ki vizeletmintát (10–15 ml-t). Ha a tű kellően mély beszúrása után nem nyerünk vizeletet, lassan húzzuk ki a tűt, és közben finoman szívjuk a fecskendőt. Néha ilyenkor nyerhető vizeletminta.

 7. Húzzuk ki a tűt és fedjük be a szúrás helyét kis gézlappal. Ha nem sikerül mintát nyernünk, 30 perc múlva próbáljuk újra.

 8. Vegyünk mintát hagyományos vizelettenyésztésre, valamint fecskendezzünk vizeletet a haemoculturás palackba is.