Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Suprapubicus cystostomia (epicystostomia)

Suprapubicus cystostomia (epicystostomia)

ebm00241

A katéter felhelyezése

  1. Mindig ellenőrizni kell, vajon tényleg indikált-e.

  2. A hólyagban legalább 300 ml vizeletnek kell lennie (vizeletretenciós állapot vagy minimum 4 óra kell, hogy elteljen a legutolsó vizelés óta). Ha van ultrahangvizsgálatra lehetőség, a hólyag helyzetének és a benne levő vizelet mennyiségének meghatározása mindig célszerű a beavatkozás elvégzése előtt (Lásd: ebm00905) . UH vizsgálat használatos a belek helyzetének meghatározására is, nehogy bekerüljenek a hólyag és a hasfal közé.

  3. A bőrfelszínt meg kell tisztítani, pl. 0,01%-os chlorhexidin oldattal.

  4. A symphysis fölötti területet redőbe emelve (kb. 2 harántujjnyi szélességben) vagy csak ahhoz közeli területen a bőrt 1%-os lidocainnal kell infiltrálni. Használjunk vékony hosszú tűt (pl. lumbálpunkciós tűt). A vizelet visszaszívása a fecskendőbe megerősíti a tű helyzetét és mélységét. Vigyázzunk, nehogy vizeletet fecskendezzünk a hasfal szövetei közé, miközben eltávolítjuk a tűt. Fontos, hogy anaestheticummal a hólyagfalat is beinjekciózzuk.

  5. Lándzsával ejtsünk egy kis vágást a bőrön, majd a cystostomiás tűt a bőrre merőlegesen szúrjuk be hólyagba.

  6. Húzzuk ki a tűt, és győződjünk meg róla, hogy a katéter nem jött-e ki. Távolítsuk el a tűt.

  7. Rögzítsük a katétert a ballon felfújásával vagy öltésekkel.

  8. A beteg próbálkozhat a vizeletürítéssel bennlévő katéter mellett (miután elzárta azt). Ha a reziduális volumen mennyisége 200 ml alá csökken és a vizelés ismételten sikeres volt, a vizeletretenció miatt behelyezett katéter eltávolítható.