Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
Járványokat leggyakrabban A-csoportú Streptococcusok okoznak, de C- illetve G-csoportú törzsek is előidézhetik.
A járványok terjedhetnek étellel (főleg a súlyosabb esetek).
Járványok leginkább napközi otthonokban, iskolákban és a hadseregben fordulnak elő.
Járvány gyanúja áll fenn, ha
több beteg keres fel bennünket ugyanabból a családból rövid időn belülvagy
egy betegnek visszatérő Streptococcus fertőzése van.
Egy nővér látogasson ki a járványos területre, és készítsen Streptococcus tenyésztést mind a beteg, mind a tünetmentes személyektől.
Mindenkit, akinek pozitív a tenyésztése, egyszerre kezeljük, és a napközi otthonba vagy munkahelyre járástól a kezelés elindítása utáni napra eltiltjuk, függetlenül attól, hogy vannak-e panaszaik vagy sem.Akiknél a panaszok nem múlnak el, hosszabb ideig betegállományban maradhatnak.A kezelés után nincs szükség a leoltás megismétlésére.
A tünetes betegek családtagjaitól történő mintavételt és a kezelésüket egyénileg mérlegeljük.
Étellel terjedő járványok
A fertőzés általában tonsillitisként jelenik meg.
Minden konyhai dolgozó esetében végezzünk tenyésztést, és ha pozitív, a megszokott módon kezeljük.
Kezeljük 10 napig penicillin V-vel vagy első generációs cephalosporinnal (Lásd: ebm00007) .