Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
Élelmiszermérgezés lásd: ebm00169 .
Az ivóvizet biztosító vízművek vizét kémiai, mikrobiológiai és fizikai analízis céljából történő rendszeres mintavételezéssel kell monitorozni.
Az Európai Unió országaiban a szennyezettség mikrobiológiai indikátoraiként az E. coli és az enterococcusok jelenlétét használják. Ezek a baktériumok nem fordulhatnak elő 100 ml mintában. 2003 vége óta az EU minden szolgáltatott vize meg kell feleljen ezeknek a kritériumoknak.
Ha a fent említett baktériumok előfordulnak a mintákban, azonnal kontroll-mintát kell venni. Az ezzel egyidőben szükséges intézkedések: a víz felhasználásának megtiltása, az érintett vízhálózat fertőtlenítése vagy felszólítás a víz fogyasztás előtti felforralására
A víz eredetű járványok leggyakoribb okai az ivóvíz szennyeződése emberi vagy állati székletből származó kórokozókkal, a víz elégtelen kezelése vagy mindkettő.
Vírusok (noro-, adeno- és rotavírusok)
Baktériumok (Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, Salmonella, E. coli, beleértve az enterohaemorrhagiás E. coli (EHEC) O157 baktériumot, Plesiomonas, shigellák, Aeromonas)
Paraziták, főleg az utazók hasmenését okozó esetekben (Giardia lamblia, Cryptosporidium, Entamoeba hystolytica).
Az ivó- vagy fürdővíz által közvetített penészgomba toxinok ritkán általános vagy légzőrendszeri allergiás, esetleg toxikus tüneteket okozhatnak.
Járványokban legalább 5–10 betegtől mintákat kell venni a következő vizsgálatok céljából:
széklettenyésztés a fent említett baktériumokon kívül Clostridium perfringens, Bacillus cereus és Staphylococcus aureus baktériumokra
vírustenyésztés PCR vizsgálathoz (noro-, astro- vagy rotavírusok azonosításához), a széklet elektronmikroszkópos vizsgálata és gyorsdiagnosztikai vírustesztek (rota- és adenovírus)
mikroszkópos vizsgálat paraziták irányában
savópár mintákban virusellenes antitestek keresése.
Javasolt infektológus konzílium kérése.
A differenciáldiagnózis során vegyük figyelembe az élelmiszer eredetű fertőzéseket és mérgezéseket, valamint a személyes kontaktussal terjedő vírusfertőzéseket.