Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
Ismerjük fel a lactose-intoleranciát a flatulentia és hasmenés kórokaként, mielőtt további kivizsgálásba fognánk.
A diagnózis felállítható, ha a lactose terheléses teszt kóros leletet mutat, és típusos panaszok jelentkeznek a vizsgálat során. A diagnózis gén teszten is alapulhat.
Kerüljük a "túldiagnosztizálást" 5 éves életkor alatt. Gyermekek vizsgálatára csak világos javallat esetén végezzünk lactose terheléses tesztet. (A teszt gyakran ad álpozitív eredményt.)
Hypolactasia alatt a lactase autosomalis recesszív öröklődésű hiányát értjük.
Lactose-intolerancia a hypolactasia tünetes formája.
Secundaer hypolactasia kialakulhat coeliakia vagy chronicus bélfertőzés következtében (pl. giardiasis).
Gyakran nem egyedül a hypolactasia váltja ki a beteg hasi panaszait, és sosem okoz anaemiát vagy tápanyag felszívódási zavart.
A lactose vizet von magához a vékonybélben, ez okozza a beteg panaszait és a bélműködés felgyorsulását. Később a lactose gázzá metabolizálódik a vastagbelet colonizáló bacteriumok segítségével.
A hypolactasia Észak-Európa népességének 17%-ában fordul elő. Gyakoribb a Földközi-tenger környékén, illetve számos trópusi országban még nagyobb tömegeket érint. A betegek mintegy fele hetente visszatérő panaszokkal küzd. Nagyon ritkán lactose-tartalmú gyógyszerek idéznének elő panaszokat.
A hypolactasia igen ritka gyermekkorban 5 éves életkor alatt. A hét évesek között a prevalencia 2–3%.
Flatulentia és meteorismus
Más okkal nem magyarázható hasfájás
Hasmenés
A panaszok 1–2 órával a lactose-tartalmú étel elfogyasztása után kezdődnek.
Vízben oldott 50 g lactose-t nyeletünk a beteggel. Majd 20, 40 és 60 perc múlva meghatározzuk vér glucose- (vagy galactose-) szintet.
A teszt eredménye akkor pozitív, ha a vércukorszint nem haladja meg 1,1 mmol/l értéket, és a vizsgálat alatt vagy azt követő 3 órán belül típusos tünetek jelentkeznek. Panaszok hiányában a leletet ne értékeljük pozitívnak.
Cukorbetegekben a vércukorszint 1,1 mmol/l fölé emelkedhet hypolactasia ellenére is. Ilyenkor gyakran a panaszok megjelenése utal hypolactasiára. Cukorbetegekben az ethanol-lactose teszt is elvégezhető, melynek során az ethanol és lactose lenyelése után 40 perccel meghatározzuk a serum galactose-szintet (0,15 g/kg ethanol gátolja a galactose metabolismusát).
Gyermekkorban az elvégzett tesztek mintegy 30%-ában álpozitív az eredmény (vércukorszint megemelkedésének elmaradása).
Vérmintából végzett gén teszt pontos információt nyújt egy felnőtt ember lactase aktivitásáról.
Csökkentsük a lactose mennyiségét az elfogyasztott ételben (napi 2–3 g lactose még nem okoz panaszokat a hypolactasiás betegek többségében); szemben a coeliakiával, ahol szigorúan gluten-mentes étrend szükséges.
A diagnózis után a beteg kerüljön minden tejterméket 2–3 hétig. Azután fokozatosan újra fogyaszthat tejtermékeket olyan mennyiségben, amíg azokat tolerálja.
Sovány tejből készült élelmiszerek lactose-ban viszonylag szegényebbek.
Hydrolizált lactose tartalmazó élelmiszerekben kevesebb mint 1% lactose van (más ételmiszerekben kb. 4,8%).
Lactase capsulák szedése eredményes lehet.
Érlelt sajtok nem tartalmaznak lactose-t.
A súlyos panaszokkal küzdő betegeket emlékeztessük arra, hogy a kenyérben és más pékárukban, szószokban, vajban, margarinban és tejcsokoládéban is található lactose. Burgonyapürében is lehet lactose.
Szigorú lactose-mentes diétát tartó betegek sajttal vagy calcium-készítményekkel pótolják a calcium-hiányt.
Kérjük meg a betegeket, hogy jöjjenek vissza, ha a panaszok nem múlnak el teljesen lactose-mentes diéta hatására. Ez többnyire a diéta be nem tartásából származik, de előfordulhat, hogy az illetőnek coeliakiája vagy más malabsorptios betegsége is van.