Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Idegentest a gyermek gyomor-bél rendszerében

Idegentest a gyermek gyomor-bél rendszerében

ebm00631

 • Utalás 1

 • A lenyelt idegentest típusa, állaga és formája határozza meg, hogy milyen mértékű erőfeszítést kell tenni a megtalálására és eltávolítására. Az ajánlások az alábbi alapelveken alapszanak:

  • A higanyos elem átfúrhatja a belet vagy súlyos higanymérgezést okozhat.

  • A nyelőcsőben elakadt idegentest súlyos tüneteket okozhat.

  • Ha az idegentest a nyelőcsőből továbbjutott a gyomorba, általában spontán, panaszok nélkül távozik.

Ajánlások

 1. Ha a lenyelt idegentest tudottan egy higanyos elem, a gyermeket azonnal olyan kórházba kell irányítani, ahol az elemet endoscop segítségével el tudják távolítani. Bizonytalan esetekben nyaki, mellkasi és natív hasi röntgen felvétel készíthető a küldő intézményben, hogy az idegentest jelenlétéről megbizonyosodjunk.

 2. A kerek, kis méretű alkáli elemek - főleg, ha mégerősentöltött állapotban vannak -kitapadhatnak a gyomornyálkahártyához, és ott mélyre hatoló kémiai égést okozhatnak. Ha egy alkáli elem nem ürül ki a gyomorból 24 órán belül, akkor endoscoposan el kell távolítani.

 3. A tüneteket mutató (pl. öklendező) betegeket azonnal, képalkotó vizsgálatok végzése nélkül tovább kell küldeni.

 4. Ha a lenyelt tárgyról tudni lehet, hogy nem sugárfogó,és a beteg panaszmentes, akkorelegendő kontrollvizsgálat kapcsán a beteg állapotát újraértékelni és panaszok jelentkezésekor kórházba utalni.

 5. Nyaki, mellkasiés hasi natív röntgen felvételt kell készíteni minden betegről, aki sugárfogó, vagy ismeretlen típusú idegentestet nyelt.

 6. Ha az idegentest a nyelőcső felső részén ábrázolódik, a beteget azonnal tovább kell küldeniendoscopos eltávolításra.

 7. Amennyiben az idegentest anyelőcső-gyomor átmenet alatt ábrázolódik, vagy egyáltalán nem látható, akkornagy valószínűséggel ártalmatlan.Ha az idegentest kicsiny és a gyermek panaszmenetes, kontrollvizsgálatra nincs szükség. A nagyobb tárgyak és érmék időnként a gyomorbanrekednek, ahol a nyálkahártyához tapadhatnak. Ebben az esetben a gyermeket röntgenfelvétellel (1–2 héten belül) kontrollálni kell, ésszükség esetén az idegentestetendoscoposan el kell távolítani.

Irodalom

 • [1]Stringer MD, Capps SNJ. Rationalising the management of swallowed coins in children. Br Med J 1991;302:1321–1322.