Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Sportolók vérszegénysége

Sportolók vérszegénysége

ebm00388

Okok

 • Az alacsony haemoglobin a nagy állóképességet igénylő sportokat űzőkre jellemző, az átlagérték gyakran 125–135 g/l férfiban.

 • Az anaemiaLeggyakoribb oka vashiány. Sportolókon nem könnyű a vasháztartást felmérni. Alapvizsgálat a vörösvérsejt szám és a szérum ferritin. Az akut fizikai terhelés emeli a szérum ferritin szintet. Másrészt a nagy állóképességű sportolók ferritin értéke gyakran meglehetősen alacsony (20–30 µg/l)) vashiányos anaemiára utaló jel nélkül.

 • Amint a vérszegénység hátterében a vashiányt kizártuk, a sportolók anaemiáját leggyakrabban pseudoanaemiával lehet magyarázni, melyet haemodilúció okoz.Ennek eredete lehet az akut terhelés során fellépő haemoconcentráció túlkompenzálása.

 • A vérszegénységetrendszerint nem magyarázza haemolysis, viszont a macrocytosis oka lehet (haemolysis alkalmával a kis öreg vörösvérsejtek könnyebben elpusztulnak).

A sportolók anaemiáját kezelni kell

 • Az állóképességet igénylő sportoknál az anaemia fizikai teljesítőképességet károsan befolyásoló hatása egyértelmű. A vashiányt vashiányos anaemiaként kell kezelni.

 • A legjobb kezelés a megelőzés. Tartsuk szem előtt a rizikócsoportokat (serdülők, menstruáló nők), becsüljük meg a táplálékból történő vasfelvételt és a vasfelszívódást befolyásoló tényezőket.

 • Rutinszerű vas profilaxis nem indikált, különösen akkor, ha a sportoló vasanyagcseréjét rendszeresen ellenőrzik. Folsavat ésB12-tnem kell adni, mert a sporttevékenységek hatására nem jön létre ezeknek a vitaminoknak a hiánya.

 • A haemoglobin és a haematocrit szint mesterséges emelése javítja az aerob teljesítményt egészségeseken és sportolókon is – annál jobban, minél jobban nő a haemoglobin koncentráció 1 . A sportolók vérszegénysége általában dilúciós anaemia, és ez nem optimális, ha figyelembe vesszük, hogy az oxigén felvétel és a tartós fizikai teljesítmény maximális. Mindemellett nincs "kezelés": a vörösvérsejt transzfúziót (vér-doppingot) és az erythropoetin alkalmazását tiltják, elítélik és veszélyes is.

  • Erythropoetin használatával polycythaemiával analóg helyzet alakulhat ki. A haematocrit emelkedés károsíthatja az agyi és koszorús erek keringését, és különösen dehidráció során elzáródáshoz vezethet.

Irodalom

 • [1]Celsing F, Svedenhag J, Pihlstedt P, Ekblom B: Effects of anaemia and stepwise-induced polycythaemia on maximal aerobic power in individuals with high and low haemoglobin concentrations. Acta Physiol Scand 1987;129:47–54.