Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Reverdin-plasztika ("pinch grafting")

Reverdin-plasztika ("pinch grafting")

ebm00105

Alapszabályok

 • A Reverdin-plasztika a bőr felszíni rétegéből vett apró darabjainak sebre való átültetését jelenti. Egyszerű és hatékony módszer a vénás fekély kezelésére, feltéve, hogy a lábszárduzzanatot sikerül megakadályozni kompressziós harisnyával a műtét után.

 • A sebészeken kívül egyéb orvosok is alkalmazhatják ezt a technikát. Jól használható olyan betegek gyógyítására, akiknél a konzervatív kezelés sikertelen, de plasztikai sebészeti beavatkozásra nem alkalmasak. (Úgy tűnik, a magyar orvosi felfogás a Reverdin-plasztikát nem tartja olyan módszernek, melynek elterjesztéséért síkra szállna. A félvastag bőrátültetés sokkal jobb eredményeket ad és csak kevéssel bonyolultabb. - a szerkesztő megjegyzése. )

 • A beavatkozást nem nehéz elvégezni ; azonban az orvosnak előzőleg látnia kell, hogy történik az eljárás, és hogyan kell a sebet kezelni.

 • A beavatkozás ambulanter is elvégezhető, amennyiben az utókezelést otthon meg lehet oldani.

Technika

 1. Tisztítsuk meg a sebet és a donor területet (általában a combon) antisepticus oldattal (pl. chlorhexidin)

 2. Infiltráljuk a bőrt adrenalint tartalmazó helyi érzéstelenítővel.

 3. Emeljük fel a bőrt egy beszúrt injekciós tűvel, és egyenes szikével vágjunk ki egy kis darabot intradermalisan, fűrészelő mozdulatokkal. Az asszisztens a graftokat a sebfelszínre helyezi (kép( 5.52.-es kép)

  .

 4. Helyezzünk vazelines hálót a graftok fölé, melyet kenjünk be antibacterialis kenőccsel, miközben a graftokat óvatosan a sebfelszínhez préseljük. A következő réteg egy sima gézlap legyen, majd egy gézpólya, végül egy kompressziós kötés. A donor területet fedjük vazelines sebhálóval, és adhaesiv sebtapasszal.

 5. A betegnek 2–3 napig ágyban kell maradnia, felpolcolt lábakkal. A graft felett lévő kötést a 7., a donor terület felett lévőt a 14. napon távolítsuk el. Amennyiben a beavatkozás sikeres, a seb hámosodása körülbelül egy hónap után lesz teljes.

További kezelés

 • Mivel a bőrátültetés nem szünteti meg a lábszárfekélyt kiváltó okot, a láb duzzanatát a beavatkozás előtt kell kezelni, és meg kell bizonyosodni, hogy a beteg képes megelőzni a duzzanat kialakulását, amig a perforans vénás ágakat sebészileg le nem kötik. Amennyiben a perforans ligaturát nem végzik el, a betegnek rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát kell viselnie, egész élete folyamán.