Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Krízis a terméketlenség miatt

Krízis a terméketlenség miatt

ebm00569

Alapvető tudnivalók

  • A terméketlenség minden érintettnek pszichológiai válsághelyzetet okoz. A krízis súlyossága sok személyes tényezőtől függ, de valamennyire mindenkit érint. Szülőnek lenni minden felnőtt számára valamiféleképpen az önazonossághoz tartozik.Ha fel kell adni ezt a gyermek után természetes – és valószínűleg túlnyomóan biológiailag meghatározott – vágyat, egyfajta gyász áll elő, mellyel mindenképpen foglalkozni kell. Ez azoknak a gyerekeknek az elvesztése miatt lép fel, akik még meg sem születtek, de az érintett pár terveiben, vágyaiban már szerepeltek.

A krízis szakaszai

  • Az első szakaszban általában a terméketlenség tagadása jön elő. A pár ekkor szokott megfelelőbb kezelési módszerek és helyek után kutatni.

  • A krízis reaktív szakaszában gyakran jelentkezik megmagyarázhatatlan bűntudat vagy szégyenérzet.A házastársak hajlamosak önmagukat, a másikat, vagy a kórházi osztály dolgozóit hibáztatni. Gyakori a szorongás és a depresszió. Nehézséget okozhat olyan barátokkal vagy rokonokkal találkozni, akiknek már vannak gyermekeik, és ez elszigetelődéshez vezethet. Fontos, hogy ekkor meg lehessen beszélni ezeket az érzelmeket a terméketlenség kezelését vállaló csoporttal. Megerősítő lehet, ha a pár tudja, hogy érzéseik a terméketlenség természetes velejárói, és hogy azok idővel oldódni fognak.

  • A feloldodás szakaszában a pár végül elfogadja, hogy teljes életet tudnak élni saját, vér szerinti gyermek nélkül is. Meg kell fontolni a lehetséges megoldásokat is, mint például az örökbefogadást. A terméketlenség miatti krízis sikeres feldolgozása gyakran erősíti a kapcsolatukat. Így érthető az is, hogy az említett szülők később megszülető gyermekeinek kevesebb problémájuk van, mint azoknak, akiknek szülei nem élték át a terméketlenség időszakát.