Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

A felnőttkori izületi gyulladás diagnosztikája

A felnőttkori izületi gyulladás diagnosztikája

ebm00439

 • Lásd a térdfájással ill. (Lásd: ebm00421) a kéz- és csuklófájdalom, valamint a boka- és lábfájdalommal foglalkozó fejezeteket (Lásd: ebm00431) .

Az arthritis meghatározása

 • Az arthritis diagnózisa minden esetben a klinikai vizsgálaton alapuljon: klinikai jelek nélkül nem lehet ízületi gyulladást diagnosztizálni. Az ACR (American College of Rheumatology) szerint az arthritis diagnózisa a következő: duzzanat, mozgáskorlátozottság, mely melegséggel fájdalommal vagy mozgatásra jelentkező érzékenységgel társul.

Az ízületek vizsgálata

 • Az alábbi séma tíz percnél rövidebb idő alatt kivitelezhető.

 • Bőr hőmérséklet: Az ujjak hátával tapintsuk meg a panaszos ízületet, és hasonlítsuk össze az ellenoldalival. A térd, könyök, váll és csukló aszimmetrikus arthritise mindig hőmérséklet különbséggel jár. A térd "hideg" hydropsa szinte sosem gyulladásos eredetű.

 • Ujjak: Hajlítsuk be egyenként az ujjakat a proximális és a distalis interphalangealis ízületnél, a metacarpophalangealis ízületeket közben tartsuk egyenesen. Normálisan az ujjbegyek a tenyeret elérik. A behajlítás látható duzzanat nélkül is lehet beszűkült. A proximális interphalangealis ízületek fénylő orsószerű duzzanata majdnem biztosan gyulladásos folyamatot jelez.

 • A kézhát: A metacarpophalangealis ízületi duzzanat úgy jelentkezik, hogy a kiemelkedések közötti bemélyedések kitöltöttek lesznek. Az ujjak behajlítása vagy az egyidejű kétoldali (ulnáris és radiális) nyomás a kezekre fájdalmas ; az ízületek flexioja korlátozott (a normális flexió 90 fok).

 • A csukló hátoldalának duzzanatavagy egyenletes, vagy fluktuáló. Elsőként a dorsálflexió szűkül be (normálisan legalább 70 fok).

 • A könyökízület duzzanataaz olecranon alatt, oldalról látható. Elsőként az extenzió szűkül be.

 • Vizsgáljuk a vállízületrotációját.

 • A lábujjak aszimmetrikus, kolbász-szerű duzzanataa két láb ujjainak összehasonlításánál látszik.

 • A metacarpophalangeális ízületi fájdaloma metatarsophalangeális régió kétoldali, egyidejű kompressziójával váltható ki.

 • A bokák: Vizsgáljuk meg a bokák mozgathatóságát (dorsalflexió, plantarflexió, berotálás, kirotálás), és nézzük meg az esetleges oldalkülönbséget. A malleus duzzanat az Achilles ín felől nézve látható kétoldalt.

 • A térdízület gyulladásátáltalában hydrops kíséri. A masszív hydrops suprapatellaris duzzanatot okoz. A kisebb hydropsot a recessus suprapatellaris kézzel való megnyomásával lehet kimutatni. A folyadék lökést a patella kétoldalán a hüvely és mutatóujjal érezni. A legérzékenyebb kimutatási módszer az ún. körte jel. A csípő rotációját.a beteg fekvő helyzetében vizsgáljuk, a csípő és a térd 90 fokos behajlított helyzetében. Csípőízületi gyulladásnál általában a berotáció korlátozott, aszimmetrikus és fájdalmas. A fájdalom az inguinalis régióban jelentkezik (bursitis trochanterica!), és nem laterálisan, sem a farpofáknál (sacroiliacalis ízületek).A csípő-extenzió beszűkülésének észlelése: Fekvő helyzetben az ellenoldali csípőt maximálisan behajlítjuk, így a lumbosacralis gerinc lordosis kiegyenesedik. Extenziós deficitnél a korlátozottság fokát az egészséges, ellenoldali comb és a vizsgálóágy között bezárt szög mutatja.

 • A sacroiliacalis ízületifájdalmat úgy lehet kiváltani, hogy a medencét egyik oldalról erősen megnyomjuk, és egyúttal az os ilii tuberositását előrehajlítjuk, hogy a spina iliaca anterior és superior egymáshoz közelebb kerüljön: a sacroiliacalis ízületből kiinduló fájdalom a farpofák felé sugárzik. Másik módszer, hogy a medencét direkt lefelé nyomjuk az ágy irányába, hogy a spinák egymástól távolabb kerüljenek. A Gaenslen teszt során a beteg a hátán fekszik az ágy végéhez közel, a másik lába lelóg az ágyról, a csípőizület hyperextendált. Mindegyik vizsgálatnál a sacroiliacalis ízület csavarodása okoz a fenéktájon fájdalmat.

 • Ha ízületi gyulladásra van gyanú, a bőr megtekintése és a szív meghallgatásamindig tartozzék bele a vizsgálatba.