Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Az enuresis a gyermekpsychiater szemszögéből

Az enuresis a gyermekpsychiater szemszögéből

ebm00688

Alapszabályok

 • A lelki tényezőket figyelembe kell venni az enuresis-therapia típusának és időzítésének megválasztásához; ezek a tényezők ugyanis befolyásolják a bevizelés kórjóslatát.

Lelki tényezők okozta enuresis

 • A lelki tényezők elősegítik az enuresis visszatérését a már toalettre szoktatott gyermeknél, azonkívül késleltetik a tanulási folyamatot sok olyan gyermeknél, akik genetikailag már érettek lennének a szobatisztaságra.

 • Az enuresis károsan érintheti a gyermek jó közérzetét.

 • A szülők olyan szavakkal írják le az éjszakai bevizelő gyermekek sajátosságait, ami mentalis éretlenségre utal: felületes, türelmetlen, könnyen dühbe guruló.

 • Az enuresishez vezető belső tényezők közé tartoznak a félelem a magárahagyástól, illetve növekedésbeli nehézség. Az enuresis a gyermek fejlődésében visszaesésre utal, ami úgy tekinthető, mint a mentalis növekedés számára jobb környezet kívánása.

 • A szülők szerint a bevizelő gyermekek nappal igen alacsony önbecsülést mutatnak, és nagyfokú az aggodalmuk és az alacsonyrendűségi érzésük. Ezek a jellegzetességek másodlagosak is lehetnek, és valójában a társak gyötrései okozhatják, többek között.

Az enuresis kezelése

 • A vizsgálat folyamán a gyermek és családja gondjának türelmes meghallgatása therapiás hatású. A családorvos jó kapcsolata a családdal elősegíti a szárazzá válást.

 • A gyermek által vezetett napló növeli a gyermek felelősségtudatát, ami ösztönzi a bevizelés elmaradását.

Enuresis riasztók

 • Magatartástherapiás rendszer, amit a családorvoslásban és családvezetésben is alkalmaznak.

 • Az enuresis riasztórendszer (Lásd: ebm00633) olyan esetekben a legsikeresebb, amikor a gyermek független, sok kedvtelése van, jók az otthoni kapcsolatai, valamint olyan esetekben, amikor a kezelés korábban már sikeres volt (visszaesésekben). Ha a gyermek érzelmileg éretlen, az anyja szárnyai alá húzódik, ez a módszer nem vezet eredményre.

Desmopressin

 • Esti bevételnél a gyógyszer "érleli" a gyermek antidiuresisét még éjszakai bevizelés esetén is, mivel a hatása éjjel a legerősebb, és az elválasztott vizelet mennyisége csökken .

 • A desmopressin különösen olyan helyzetekben javasolható, amikor a gyermek fél a bevizelés miatti megszégyenüléstől, például táborban vagy utazáskor. A gyógyszer hatásos, de a hatása csak a bevétel utáni éjszakára érvényes. Egyes vizsgálatok hosszú távú jó hatásról számolnak be a gyermek leszoktatásában; ez normális érlelődési folyamatra is utalhat és jó orvos–beteg viszonyra, valamint a gyermeknek a naplóvezetés által kialakult felelősségtudatára. A riasztás és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása felülmúlta az önmagában alkalmazott riasztásos therapiát.

Tricyclicus antidepressansok

 • Háromoldalú hatással rendelkeznek: anticholinergiás és antidepressiv hatásúak, és az alvást is elősegíti.A tricyclicus antidepressansok mellékhatásai miatt ezeket a szereket jelenleg csak különleges esetekben alkalmazzák, depressiós bevizelőkre, psychotherapiával kiegészítve. Ellenjavallata a görcshajlam, a vizeletelvezető rendszer szűkülete és a reflux.

Psychotherapia

 • Akkor ajánlott, ha a gyermeknek psychologiai problémái vannak, például álmatlanság, feszültség vagy szorongás. A kezelésnek ez a típusa akkor is előnyös lehet, ha folyamatos stress tényező (például családi crisis) áll a másodlagos enuresis hátterében .

 • A bevizelő gyermek psychotherapiája két stratégia szerint történhet: Ha az enuresist az elhagytottságtól való tudatalatti félelem okozza, a problémát tudatosítani kell a gyermekkel, és a szülőkkel is meg kell beszélni. Ezen a módon a gyermek valóságérzékét lehet erősíteni. Másfelől az enuresis kezelésében a függetlenségre, az önálló cselekvésre és a gyermek felelősségérzetének a fejlesztésére lehet fektetni a hangsúlyt .

 • A gyermekekkel foglalkozó gyermekpsychiaternek vagy psychologusnak meg kell határoznia a psychotherapia módját és időbeliségét, rendszerint családi tanácsadó, magánrendelő vagy gyermekpsychiatriai osztály keretein belül.

 • Enuresis lásd ebm00633 .