Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

A szem és a látás vizsgálata, mint a gyermekegészségügy része

A szem és a látás vizsgálata, mint a gyermekegészségügy része

ebm00581

A vizsgálat menete

16.1. táblázat - A látás vizsgálata gyermekkorban

ÉletkorA megfigyelt eltérések A beutalás javallatai
Újszülött korA szem felépítése, mérete és a pupillák reakciója pupillalámpa fényére, vörös visszfény vizsgálata szemtükörrelA szem strukturális eltérései. Kancsalság
6 hetes életkor (2 hónapos korig)Szemkontaktus. A szemmozgások szimmetriája.Szem- illetve látásproblémák a családban (amblyopia, fénytörési hibák, kancsalság és daganatok).Vándorló nystagmus. Kancsalság
3 hónapos korSzociális mosoly. A gyermek a kis méretű fixációs célképre koncentrál, közelítésére konvergencia. Hirschberg teszt A követéses szemmozgás eltérései. Állandó vagy időszakos kancsalság korai interakciós problémák
6 hónapos korMint 3 hónapos korban + takarásos vizsgálatMint 3 hónapos korban + időszakos kancsalság (a visgálat időpontjában lehet, hogy éppen nem figyelhető meg); késlekedés nélkül beutalás szükséges, ha korábban a szemek egyenesen előre tekintettek (retinoblastoma!). A fokozottan veszélyeztetett gyermekeket (akik családjában szembetegség vagy látászavar fordul elő) tovább kell küldeni.
9–12 hónapos korMint 6 hónapos korban (a két szemet külön-külön vizsgáljuk), az utánnyúlást is meg kell vizsgálni!Mint 6 hónapos korban + időszakos kancsalság (a vizsgálat időpontjában lehet, hogy éppen nem figyelhető meg) késlekedés nélkül beutalás szükséges, ha korábban a szemek egyenesen előre tekintettek (retinoblastoma!). A fokozottan veszélyeztetett gyermekeket (akik családjában szembetegség vagy látászavar fordul elő) szemészhez kell küldeni, ha korábban ez még nem történt meg.
3–4 éves korA látásélessség vizsgálata egy illetve két szemen LEA-féle szimbólumsorozattal (10-soros tábla). A szemmozgás vizsgálata takarással és sztereóban (TNO).5/10-nél kevesebb binokuláris látás (20/40 6/12) illetve az egy sort meghaladó különbség a két szem látásélessége között,kivéve, ha a közelre látás 5/10, vagy jobb (=myopia)Látens kancsalság. Manifeszt kancsalság. Kóros fejtartás.
5–6 éves korA látásélesség és a térlátás csakúgy, mint 3-4 éves gyermekeknél Takarásos vizsgálat LEA-szimbólum sorozattal, 15-soros táblával vagy áttetsző táblával.8/10-nél kisebb binokuláris látásélesség vagy több, mint két soros különbség a két szem látásélessége között közelre és távolra nézéskor. A látásérzékelés zavara neurológiai vizsgálatokkal mutatható ki.

Kivizsgálás

Vörös visszfény

 • 6 hetes kor előtt meg kell vizsgálni

 • A veleszületett szürkehályog a szem szerkezeti eltérése és a pupilla kóros fényreakciója utalhat a további kivizsgálás szükségességére.

Hirschberg-teszt

 • Végezzük el a tesztet 3-4 hónapos kor után minden vizsgálatnál

 • A gyermek arcától kb. 50 cm távolságban a saját szemünk elé tartjuk a pupillalámpát

 • Ha a gyermek nem kancsal, a fény mindkét szem pupillájának közepéről vagy majdnem közepéről szimmetrikusan verődik vissza. A visszfények aszimmetriája kancsalságra utalhat, melyet takarással vizsgálhatunk tovább.

Takarásos vizsgálat

 • Ha a gyermek látásélessége a két szemen nem egyformán gyengült (amblyopia, lusta szem), a takarásos vizsgálat kóros, még ha a Hirschberg-teszt eredménye normális volt is.

 • A gyermek a szemétől kb. 30 cm távolságban lévő fixációs célpontra néz (egy kép vagy kisebb játék).

 • Ha a gyermek reakciója különbözik a két szem váltott takarásakor, további kivizsgálás szükséges, még ha kancsalságot nem észleltünk is.

 • Ha a gyermek egyik szemének eltakarásakor a másik szem mozgását észleljük, kancsalságot mutattunk ki. (Kétszemes látásnál a kancsal szem nem fixál a célra. Az egészséges szem letakarásakor a kórosan kitérő szem fixál a célra és így kimozdul a deviáns helyzetéből.

 • A térlátás vizsgálata3–6 éves gyermekeknél hasznos a csökkent térlátás képesség kimutatására

Teendők

 • Kancsalság esetén mindig szemészhez kell küldeni a beteget. Különösen a 6 hónapos és a 3 éves kor között megjelenő kancsalság vezethet tartósan csökkent látáshoz az érintett szemen, ha nem kezelik.

 • Az első vizsgálatkor a gyermek kartonján fel kell tüntetni, ha a családban az érzékszervek fejlődésében bármilyen rendellenesség előfordult (amblyopia, kancsalság, halláscsökkenés). A fokozottan veszélyeztetett gyermekeket szemészhez kell küldeni, legkésőbb a7-9 hónapos kor között.

 • A veszélyeztetett gyermekeknél már a fejlődés korai szakaszában vizsgálni kell a szemeket, és a fénytörési hibákat fel kell ismerni. Különösen az esotropiát kell észrevenni, mielőtt tartóssá válna, hogy biztosíthassuk a kétszemes látás fejlődését.

 • A szemek és a látás vizsgálata fontos koraszülötteknél, fejlődési lemaradásban lévőknél, gyengén hallóknál és többszörös fejlődési rendellenességben szenvedőknél már az elsődleges diagnózis felállításának alkalmával, mivel náluk gyakran tünetmentes szemészeti eltérések található, melyeket azonban már kezelni kell.

Vonatkozó bizonyítékok

 • Elegendő bizonyíték még nem áll rendelkezésre, melyek az iskoláskor előtti szűrővizsgálat előnyét igazolnák.Ezt a cikket széles körben kritika érte. A szükséges kontrollált randomizált vizsgálat látszólag kivihetetlen, hiszen azt, hogy a kontroll csoportban kezeletlenül hagyjuk a gyermeket, nem fogják elfogadni a szülők. Az amblyopia kezelése hatásos és nem költséges, különösen ha a vizsgálata beletartozik az egészségszűrésbe. A látásfejlődés nyomonkövetésének tanítását erősíteni kell.

Irodalom

 • [1]Snowdon SK, Stewart-Brown SL. Preschool vision screening: results of a systematic review. CRD Report 1997;9:1-114

 • [2]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-978379. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software