Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

19. fejezet - Allergologia

19. fejezet - Allergologia

A belső terek levegőszennyezése

ebm00910

Okok és szennyeződési források

 • Az építőanyagok, a bútorok anyagai, az emberi tevékenység, különösen a dohányzás, a háziállatokés a kültéri levegő a beltéri levegőszennyezés legfontosabb forrásai. Az egészségkárosító hatások hátterében fizikai, kémiai, biológiai tényezők vagy sugárzás állhat.

 • A radioaktivitás legveszélyesebb beltéri forrása a radon. Az urán bomlásából származó radon a talajból vagy a földből kerül a beltéri levegőbe.

 • A legfontosabb fizikai tényezők a hőmérséklet, a huzat, a páratartalom, a rostanyagok (azbeszt, mesterséges ásványi rostok) és a por.

Biológiai tényezők

 • Ide tartoznak vírusok, baktériumok, penészgombák, háziporatkák és tetvek, valamint az emberi, illetve a kedvtelésből tartott állatokból leváló hámsejtek.

 • A beltéri levegőben előforduló baktériumok legjelentősebb forrása az emberi jelenlét.

 • A penészgombák megnövekedett jelenléte leggyakrabban a nedvesedés következménye, és esetleg összefüggésben van a nem kielégítő szellőzéssel.

 • A beltéri levegőben az allergének fő forrásai az állatok kültakarója és váladékaik, a penészgombák, azon kívül kisebb mértékben a háziporatkák illetve excretumaik, valamint a növények.

Kémiai tényezők

 • A legfontosabb kémiai tényezők az aktív és passzív dohányzás miatt, a dohányfüstből származnak. Ezek az illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, VOC), a polycyclicus aromás szénhidrogének (PAH) és a formaldehid, valamint sokféle szervetlen gáz, pl. szén-monoxid, ózon, nitrogén-dioxid, nitritek és ammónia.

 • Szerves vegyi anyagok származnak az építőanyagokból, a lakkozásból, a ragasztókból, a kárpitanyagokból és az égésfolyamatokból.

Egészségügyi hatások

 • A nedvességtől sújtott épületekben elszaporodó penészgombák illetve anyagcseretermékeik okozzák a "beteg épület tünetegyüttesként" (sick building syndrome) ismert syndromát. A nedves épületekben élő emberek gyakrabban szenvednek a légzőrendszer irritációjától, fertőzésektől és allergiás megbetegedésektől.

 • A beltéri szennyezőanyagok által előidézett allergiás reakciók vagy késői típusú kórfolyamatú (farmertüdő, párologtató láz) vagy - ez jellemző általában - IgE mediált reakciók (asthma, atopiás rhinitis, atopiás ekcéma). Az azonnali allergiás reakciók leggyakoribb oka az állatok kültakarójával vagyváladékaival,penészgombákkal vagy háziporatkákkal való találkozás.

 • A farostlemezekből, bizonyos építőanyagokból és a lakkozásból formaldehid kerül a légtérbe, ami irritálja a szem kötőhártyáját, az orr és a légzőrendszer nyálkahártyáját. A formaldehid jellegzetesen szúrós szagú gáz.

 • A nedves épületekben elszaporodó penészgombák és/vagy anyagcseretermékeik által okozott tünetegyüttes leírása részletesen a (Lásd: ebm00911) fejezetben található meg.

 • A "beteg épület tünetegyüttes" pontos kiváltó okai ismeretlenek, mindazonáltal a jelenlegi álláspont szerint multifaktoriális eredetű, különböző kémiai és mikrobiológiai beltéri szennyező anyagok, nem kielégítő beltéri fizikai jellemzők és pszichológiai problémák okozzák. Az újonnan épített irodaházakban dolgozók között a 30%-ot is eléri a tünetegyüttes előfordulása.

 • A panaszokat illetően lásd a táblázatot.

19.1. táblázat - A "beteg épület tünetegyüttes"-re jellemző leggyakoribb panaszok és a syndroma kiváltó okai az USA Országos Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Intézete szerint.

PanaszokSzázalékos arány
Szemirritáció81
Torokirritáció71
Fejfájás67
Fáradtság53
Orrdugulás51
Száraz, kiütéses bőr38
Nehézlégzés33
Köhögés24
Szédülés22
Hányinger15
Megfigyelt okok 
Elégtelen szellőzés50
Beltéri kémiai anyagok19
Kültéri szennyezőanyagok11
Beltéri kórokozók5
Rostok4
Ismeretlen11