Ugrás a tartalomhoz

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

Nyirkos Péter dr. (2005)

Melania Kiadói Kft.

Parodontalis betegségek (gingivagyulladás és fogkövesség)

Parodontalis betegségek (gingivagyulladás és fogkövesség)

ebm00163

Kezdődő gingivagyulladás és annak kezelése

  • A gingivaszél gyulladását gingivitisnek nevezik. A száj microbái hajlamosak megtapadni az eredetileg tiszta fogfelszíneken, ahol fokozatosan kolonizálódnak, és kialakítják az egyre vastagabb plakkrétegek baktériumait. Ha a fogfelszínekről nem távolítják el rendszeresen a baktériumlerakódásokat, gingivagyulladás lép fel. Hormonális és gyógyszer kiváltotta rizikófaktorok súlyosbíthatják a meglévő gingivitist.

  • A gingivagyulladás jellemző tünete az íny vérzése, például fogmosáskor. Korai stádiumban lehetséges úgy elmulasztani a vérzést (visszafordítani a gingivitist), hogy a fogakat naponta puha fogkefével mossák, és ha szükséges, puha háromszögletű fogpiszkálót és/vagy fogselymet használnak a fogközök tisztítására.

  • Amennyiben a beteg képtelen megfelelő szájhigiénét fenntartani, chlorhexidin-tartalmú szájöblítőt használhat a plakk-képződés és a gingivitis megelőzésére. A rendelkezésre álló helyi antiszeptikus termékek közül a 0,1%-os vizes chlorhexidin oldat kiváló eredményt nyújt. Ugyanakkor a chlorhexidin öblítő mellékhatásai csökkentik a beteg együttműködését a fogak és a fehér tömőanyagok kellemetlen megfestődése, elszíneződése miatt. A megfestődés fogászati eszközökkel eltávolítható. A gingivitis optimális kezelése ennek megfelelően mechanikus és kémiai eszközökkel történik.

Chronicus gyulladás

  • A bacterialis lerakódások benőhetnek a gingivazsákba, ami a fog kemény felszíne és az íny lágyrésze között helyezkedik el. Ez a gyulladt terület kiszélesedését okozza. Mivel a plakk növekedése mélyebbre terjed a gingivazsákba, a baktériumflóra egyre inkább Gram-negatív anaerobokból fog állni. Idővel a chronicus ínygyulladás olyan stádiumba progrediál, hogy a fogat az álcsonthoz rögzítő kötőszövet elkezd leépülni. E rögzítés leépülése irreverzibilis.

Fogkő képződés

  • A fogfelszínen kialakuló bakteriális lerakódások gyakran mutatnak fokozatos mineralizálódási tendenciát. Az elváltozás fogkő kialakulásához vezet, melynek felszínét élő baktériumok fedik. A fogkő eltávolításával fogorvos vagy orálhigiénikus szakember által, valamint a fogfelszínek naponta végzett alapos tisztításával a chronicus gyulladás gyógyítható.