Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

A zöldségtermesztés alágazatai

A zöldségtermesztés alágazatai

Szabadföldi zöldségtermesztés

Ebbe a fogalomkörbe tartozik mindaz a termesztési módszer, amely helyrevetéssel vagy palántázással, friss árunak vagy konzervipari célra állít elő zöldségféléket. Eltérően a hajtatástól, a szabadföldi termesztésben nem tudunk hatásosan és rendszeresen védekezni az időjárás viszontagságai ellen.

A szabadföldi zöldségtermesztést korai és általában friss fogyasztásra termelt zöldségek csoportjára, továbbá konzervipari nyersanyagtermesztésre osztjuk. A korai termesztés fogalmán a tűzdelt vagy tűzdeletlen (sima) palántáról való termesztést értjük. Egyes növények esetében pedig – noha helyrevetéssel szaporítjuk azokat – lényegesen korábbi vetéssel igyekszünk a termésérés időpontját előbbre hozni (pl. áttelelőborsó-termesztés, áttelelőhagyma-termesztés stb.).

A konzervipari nyersanyagnak szánt főbb zöldségnövények termesztése ma már egyértelműen különleges gépi technológiát is jelent. Egyes növények konzervipari termesztése azonban nem különíthető el teljesen a friss, közvetlen felhasználásra való termesztéstől (pl. hagymatermesztés).

Zöldséghajtatás

A fedett területen való termesztés azokban az országokban terjedt el, ahol a klíma a miénkhez hasonló vagy azzal azonos. Itt a szabadföldi termesztés általában kora tavasztól késő őszig valósítható meg, késő ősz és kora tavasz között csak fedett térben, fólia alatt vagy üveg alatt termeszthetők a zöldségnövények. Fedett területen lehet termeszteni fűtött térben vagy fűtetlen berendezésekben.

Zöldségmagtermesztés

A vetőmagtermesztés a zöldségtermesztés rendkívül fontos részterülete. A mi klímánkon a legtöbb zöldségnövény magja sikerrel termeszthető. Egyes melegigényes növények magtermesztése hazánkban igen gazdaságos, csupán néhány olyan zöldségfajé kevésbé kifizetődő, amelyik alacsony hőmérsékleten és nagy páratartalomban képes csak maghozásra (pl. a káposztafélék magját inkább a hűvös, csapadékosabb éghajlatú országokban lehet eredményesen termeszteni). Hazánk csapadékszegény időjárása különösen kedvező a párás, csapadékos időjárásban gyakran berothadó fészkes virágú, apró magvú növények termesztésére.