Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Bordáskel (Pakchoy)

Bordáskel (Pakchoy)

(Brassica chinensis [LOUR]. RUPR.)

A termesztés jelentősége

Hazánkban alig ismert, Ázsiában széles körben termesztik. Az utóbbi években Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is terjed.

A bordáskelt elsősorban salátaként fogyasztják, de a levélnyeleket sok egyéb módon is el lehet készíteni.

Növénytani és élettani jellemzése

A bordáskel a kínai kel közvetlen rokona. Tömött fejet nem képez. A növény középmagas, 30–50 cm, erőteljes növekedésű. Levelei hosszúak vagy oválisak, sötétzöldek. Levélnyele vastag, fehér. Tenyészideje a termesztés helyétől és időpontjától függően 20–75 nap.

Környezeti igénye a kínai keléhez hasonló. Tápanyag- és vízigényes. Hosszan tartó alacsony hőmérséklet hatására jarovizálódik és magszárat képez. Ezért szántóföldön a legkorábbi ültetési ideje április vége. Korábbi időszakban csak hajtatással vagy síkfóliás takarással állítható elő.

Humuszban gazdag, jó szerkezetű talajt igényel. A talaj kalcium- és magnéziumtartalmára érzékeny.

A fejlődés kezdetén, amíg a növények a talajt nem borítják, bőséges vízellátást kíván. Később az öntözés csökkenthető.

128. ábra - Bordáskelnövény (fotó: BITTSÁNSZKY JÁNOS)

Bordáskelnövény (fotó: BITTSÁNSZKY JÁNOS)


Termesztése

A bordáskel áprilistól októberig szabad földön, októbertől áprilisig termesztőberendezésben termelhető.

Hajtatáshoz a palántát 4 cm-es tápkockában nevelik. A magot a tápkockába vetik. A palántanevelés időtartama 5–6 hét. A palántanevelés kezdetén a kelésig 20 °C-ot, keléstől ültetésig 15 °C-ot kell tartani.

A palántákat 25×25 cm tenyészterületre ültetik ki, ez 16 növény/m2 növénysűrűséget jelent. A hajtatás idején nappal 10 °C-ot, éjszaka 6 °C-ot kell tartani.

Szántóföldi termesztéshez állandó helyre vetéssel és palántázással egyaránt szaporítható. Palántázáshoz 4–5 hetes szálas palántát használunk. A javasolt tenyészterület 25×25 cm, 40×20 cm.

Szántóföldön jól termeszthető sík- vagy fátyolfóliás takarással is.

Betakarításkor a növényeket a talajszintnél kivágják. Általában két menetben leszedhető. A kiültetett 16 növényből 12–13 db értékesíthető termést kapunk. Értékesítésre általában az 500 g körüli egyedek kerülnek. Előnyös a darabonkénti sztrecsfóliás csomagolás.