Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Leveleskel

Leveleskel

(Brassica oleracea convar. [ssp.] acephala DUCH., ALEF.)

A termesztés jelentősége

Hazánkban alig ismert. Kis területen, főleg takarmányozási célra termesztették. Nyugat-Európában fontos szerepe van a téli zöldségellátásban. Elsősorban főzelékként fogyasztják. Néhány éve a zöldségszárító ipar kis területen hazánkban is termelteti.

Növénytani és élettani jellemzése

A leveleskel kétéves káposztaféle. Karós szára lehet egészen rövid vagy hosszú. A rövid szárú növény a földön elterül. Levelei rendkívül fodrozottak, tojás alakúak vagy hosszúkásak. A levélzet világos- vagy sötétzöld.

A környezettel szemben nem túlságosan igényes. Fényigénye az őszi és tavaszi termesztést is lehetővé teszi. Hőigénye a többi káposztaféléhez hasonló, de kifejlett állapotban az erősebb fagyokat is jól tűri. A hó alól is károsodás nélkül szedhető. Növekedése idején a túlzottan nagy meleg hatására leveleit lehullajtja.

A többi káposztaféléhez hasonlóan a vízellátásra érzékeny, öntözés nélkül csak jó vízgazdálkodású, magas talajvízállású helyeken termeszthető.

Nagy termőképessége miatt bőséges tápanyag-ellátást igényel. A mély fekvésű, kötöttebb területeken díszlik megfelelően.

Termesztése

A leveleskelt általában másodnövényként, állandó helyére vetéssel szaporítják. A vetés a fajta tenyészidejétől függően július eleje és vége között esedékes. A fajta és a betakarítás függvényében a hektáronkénti tőszám 16 ezer és 100 ezer között változhat.

A termesztés kritikus pontja az egyenletes kelés. Ehhez a vetéstől a kelésig a folyamatos vízellátásról kell gondoskodni.

Az ápolási munkák közül a gyomtalanításra kell nagy gondot fordítani. Ez történhet mechanikai vagy vegyszeres úton. Vegyszeres gyomirtásra a káposztaféléknél általában engedélyezett szerek (pl. Devrinol) használhatók.

Hosszan tartó szárazság esetén 1–2 alkalommal 15–30 mm vízmennyiséggel öntözni kell.

A betakarítást általában folyamatosan, kézzel végzik. A teljesen kifejlődött leveleket az öregedés (sárgulás) megindulásra előtt letörik.

Újabban az alacsony növésű fajtákat egy menetben, géppel takarítják be.

A betakarítást az első őszi fagyok után kezdik.

Várható termés a termesztéstechnológia és a fajta függvényében 30–60 t/ha.