Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Kerti laboda

Kerti laboda

(Artiplex hortensis L.)

A termesztés jelentősége

Magyarországon kizárólag a házikertek zöldség- és dísznövénye, nagyüzemi, illetve árutermesztése nincs. Európa más országaiban is csak csekély mértékben fogyasztják, jellegzetes kesernyés íze miatt sokan idegenkednek tőle. Táplálkozási értékét elsősorban kedvező étrendi hatása és jelentős foszfor-, vas- és magnéziumtartalma határozza meg, számottevő mennyiségben vitamint nem tartalmaz.

Rendszertana, növénytani és élettani sajátosságai

RENDSZERTANA

A kerti laboda (Artiplex hortensis) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családba tartozik.

NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE

Egyéves, lágy szárú növény.

Gyökér. Erős karógyökeret fejleszt, az idősebb növény gyökerei a talaj 80–100 cm-es mélységig is lehatolnak. Jó szárazságtűrő képessége nagyszámú oldalgyökerével van összefüggésben, amelyek a talajt sűrűn behálózzák és annak vízkészletét tökéletesen hasznosítják.

Hajtásrendszer. Föld feletti szára 1,5–2 m magasra is megnő, a nyár végére megvastagszik, megfásodik. Leveleinek alakja eltérő. Az alsó levelek szív, a felsők háromszög alakúak. Színük fajtától függően lehet halványzöld, sötétzöld, sárgás rózsaszín és élénkpiros.

Virágai aprók, halványzöldek, júliustól kezdve folyamatosan nyílnak, szél-, rovar- és önbeporzók.

Termése színes lependék.

Magja leginkább a rebarbara termésére emlékeztet, de annál valamivel kisebb. Ezermagtömege 4–6 g, csírázóképességét hamar, 1–2 év alatt elveszti. Meglehetősen rosszul kel, a csírázása 3–4 hétig is elhúzódhat. Sötétben csírázik.

ÉLETTANI JELLEMZÉSE

Igénytelen növény.

Hőigénye. Más levélzöldségféléhez hasonlóan 14–16 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban. A magvak csírázásához a 12 °C-os talajhőmérséklet a kedvező. Az enyhe fagyokat is elviseli. Viszonylag jól tűri a nagy meleget, vörös levelű változatai kedvelik a meleg napsütést.

Vízigénye kicsi, aszályos éveket leszámítva nálunk öntözés nélkül is megterem. A talaj nedvességtartalmát nagyon jól képes hasznosítani.

Tápanyagigénye. Általában trágyázási irányelvnek a spenótnál ismertetetteket célszerű figyelembe venni, annál is inkább, mert a nitrátfelhalmozásra nagyon hajlamos.

Valamennyi talajtípuson termeszthető, elsősorban sok nitrogént igényel a nagy lombozat kifejlesztéséhez.

Fajták

Fajtanemesítésével csak egy-két országban foglalkoznak. A termesztésben az eltérő színű típusokat tekintik fajtáknak. Így megkülönböztethető zöld levelű, piros levelű és rózsaszín levelű kerti laboda. A színes levelűeket elsősorban dísznövényként termesztik, a zöld levelűek fogyasztásra alkalmasabbak.

Termesztés

Magvetéssel szaporítható, ennek időpontja szeptember–október, de a kora tavaszi vetés (február vége, március) előnyösebb. A magszár képződése után a levelek rostosabbá, rágósabbá, kellemetlen ízűvé válnak. Ezért célszerű 3–4 hetes időközökkel szakaszosan vetni, így egész évben folyamatosan fogyasztható.

Jól előkészített talajba kell vetni, mert magja meglehetősen nehezen csírázik. Magját gyakran sorjelző növény (saláta) magjával keverik. Folyamatos szedéshez 20–30 cmF120–30 cm-es sor- és tőtávolságra vessük. Dísznövényként nagyobb tenyészterületet igényel. Ekkor 60–80 cm-es sortávolságban 50 cm-enként képezzük ki a fészkeket. A biztonságos csírázás végett 4–5 szem mag is vethető egy-egy fészekbe, ugyanis a legjobb kereskedelmi minőségű mag csírázása is 50% alatt van. A színes levelű fajták nagyon jól mutatnak gyepek szélén, fal közelében.

Ápolása csak a rendszeres kapálásból és gyomlálásból áll. Öntözni csak nagy szárazságban szükséges.

Gyenge leveleit, zsenge hajtásait szedjük. Termésmennyisége elérheti a 4–5 kg-ot is négyzetméterenként.