Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Téli sarjadékhagyma

Téli sarjadékhagyma

(Allium fistulosum L.)

A termesztés jelentősége

Őshazája Közép-Ázsiában a Bajkál-tó vidékén és Észak-Kínában van, így a szélsőséges éghajlati feltételekhez (hideg, szárazság) alkalmazkodott. Csak zöldhagymaként fogyasztható, mert nem képez megvastagodott hagymatestet. Fehér, hengeres vagy szögletesedő föld alatti része és levélzete – alakját és ízét tekintve is – hasonlít a zöldhagymaként felszedett vöröshagymához. Szabadföldi körülmények között azonban annál korábban (április) kifejlődik, ezért a legkorábbi olcsó C-vitamin-forrás. C-vitamin-tartalma 19–42 mg/100 g. Elsősorban a házikertekben termesztett hagymafaj. Üzemi termesztésével is próbálkoztak, de a piaci előkészítés (tisztítás, csomózás) nagy kézimunkaerő-igénye és a felvevő piac korlátozottsága miatt nagyüzemi termesztésre gazdaságtalannak bizonyult.

A fogyasztói igények január–márciusban hajtatott, április és május eleje között pedig a szabad földön termesztett áruval fedezhetők.

Rendszertana, növénytani és élettani sajátosságai

RENDSZERTANA

A téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) a liliomfélék (Liliaceae) családba tartozó évelő növény.

A termesztésben két változata ismeretes:

a) a magtermelő változat (Allium fistulosum provar. fistulosum) gyorsabban fejlődik, de korábban elrostosodik;

b) a léghagymákat fejlesztő változat (A. fistulosum provar. viviparum) a szaporítás kézimunka-igényessége miatt háttérbe szorul.

NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE

Gyökérzete bojtos.

Levele csöves.

Hagymája hengeres és csak ujjnyi vastagságúra növekszik.

Először a magvetést követő második évben fejleszt magszárat, később azonban rendszeresen.

A magszár (tőkocsány) csöves, alsó harmadában felfújt, 60–80 cm hosszú.

Virágai halványzöldek, megnyúlt gömb alakú ernyőbe tömörültek.

Magja vöröshagymáénál laposabb és feketébb. Ezermagtömege 2,4–2,7 g. Csírázóképességét 3–4 évig tartja meg.

A léghagymákat fejlesztő változat a virágzat helyén 10–30 változatos méretű (6–20 mm átmérőjű) hagymácskát fejleszt, amelyek már a magszár végén kihajtanak, lombleveleket fejlesztenek. Gazdag talajon gyakori a virágzat túlnövése, emeletes magalakulása is. A magszárak augusztus hónap folyamán elszáradnak, letörnek és a léghagymacsoportok a földre hullanak, majd az őszi esők hatására meggyökeresednek.

ÉLETTANI JELLEMZÉSE

Hőigény. Hőmérsékleti optimuma 16 °C. Növekedése már 2–3 °C-on megindul. A téli fagyot biztonságosan átvészeli, de a vegetáció megindulása után is károsodás nélkül elviseli a mínusz 5 °C-os hideget.

Fényigénye kicsi, félárnyékban is jól fejlődik. Az aszályos éghajlathoz jól alkalmazkodott, hazai viszonyaink között a természetes (főleg téli) csapadék fedezi vízszükségletét. Erős lombozat és intenzív sarjképzés csak tápanyagban gazdag talajon várható. Házikertben minden talajtípuson sikeresen termeszthető.

Szabadföldi termesztés

A téli sarjadékhagymának nagy a sarjképző képessége. Bár egyazon területen 6–10 évig is megmarad, elgyomosodása és kiöregedése miatt 3–5 évenként áttelepítése még házikertben is célszerű. Árutermelésben pedig kétéves termesztése indokolt.

A téli sarjadékhagyma az évelő zöldségnövények számára kijelölt területre (forgón kívüli szakasz) kerüljön. Tápanyagigényének fedezésére a szervestrágyázást követő 2. évben helyezzük el, és a vöröshagymánál leírt módon műtrágyát is adunk.

A talajművelő munkák a szaporítás időpontja szerint alakulnak. Tavaszi magvetéshez az őszi mélyművelés, valamint a vetés előtti sekély porhanyítás és az egyengetés fontos követelmény. Őszi ültetéshez középmély alapművelés és a felső talajréteg porhanyítása és tömörítése egyaránt szükséges.

A téli sarjadékhagyma magtermő változatát kora tavaszi, március eleji magvetéssel szaporítjuk. A sortávolság 40 cm, a vetés mélysége 2–3 cm, a szükséges vetőmag mennyisége 5–6 kg/ha (0,5–0,6 g/m2). A magvetés után végzett talajtömörítés növeli a kelés biztonságát.

A léghagymát fejlesztő változat legjobb szaporítási időpontja szeptember. Így a hagymák már az ősz folyamán begyökeresednek, és csapadékos, hosszú ősz esetén az erősebb léghagymákból már a következő tavaszon szedhető növények fejlődnek. A léghagymákat kézzel duggatják, 40×10–15 cm sor- és tőtávolság.

A léghagymák fagymentes, szellős helyen jól eltarthatók tavaszig, és március első felében ültethetők el. Házikerti szaporítási lehetőségként említhető az idősebb növénycsoportok szétültetése (tőosztás) is, amely ősszel (október) és tavasszal (március) egyaránt végezhető.

A téli sarjadékhagyma ápolási munkái a rendszeres gyomirtó kapálásból, az április elején végzett egyszeri nitrogén-fejtrágyázásból és a szedési idény befejezése után a peronoszpóra és a hagymalégy elleni 3–4-szeri növényvédő permetezésből állnak.

Hajtatás

Hajtatásra a jól megerősödött 1–2 éves növények használhatók. Ilyen tövek a magtermő és a léghagymát fejlesztő változatból egyaránt nevelhetők.

Hajtatásra a szabadföldi termesztéssel előállított növények használhatók. A hajtatásnak két változata érdemel említést, éspedig:

– fűtés nélküli (hideg) hajtatás,

– hajtatás fűtött létesítményben.

A fűtés nélküli hajtatáskor az egyes vagy kettős fóliatakarású termesztőlétesítményt a szabadföldi termesztés színhelyén helyezik rá a növényekre. Ilyenkor a bordákat már ősszel kihelyezik, a fóliapalástot pedig február végén, március elején húzzák rá a bordákra. A napenergia hasznosításával így a szedés kezdete 2–3 héttel előbbre hozható.

A másik változat a fűtött növényházban vagy fóliasátorban való hajtatás. Ilyenkor a szabad földön megtermesztett 1–2 éves hagymatöveket október, november hó folyamán föl kell szedni és a hajtatás kezdetéig fagymentes helyen kell tárolni. A legjobb hajtatási időszak január–március hónap.

A sarjadékhagyma 15–25 °C hőmérsékleten hajtatható. 15 °C-on 30–40 nap alatt, 20 °C-on 20 nap múlva kapunk szedhető termést. A hőmérséklet szabályozásával a hagymafejlődés ütemezhető, szakaszos ültetéssel pedig folyamatosan szedhető és értékesíthető.

Ültetéskor a sarjadékhagyma-töveket sűrűn egymás mellé helyezzük a talajba. Az ültetés mélysége 6–7 cm, ezzel a fehér színű föld alatti rész hosszúsága növelhető. A kiültetett növényeket alaposan beöntözzük.

A szedés akkor kezdhető, amikor a levelek hossza elérte a 20–25 cm-t. Ekkor a talajból kihúzott hagymacsoportokat egyes sarjakra tépjük szét, a barna buroklevelektől és az elpuhult hagymalevelektől megtisztítjuk. Eközben a hagymasarjakról a gyökérzet is leválik, amiről a zöld sarjadékhagyma a zöldhagymától jól megkülönböztethető.

A megtisztított hagymák 6 db-os csomókba kötve, ládába rendezve vagy műanyag tálcákon lefóliázva kerülnek piacra.

A sarjadékhagyma hajtatásakor – a rövid tenyészidő miatt – nincsen szükség növényvédő és gyomirtó munkákra.

Fólia alatti hideghajtatásban 25–30 csomó/m2, fűtött növényházban pedig 80–120 csomó/m2 zöldhagyma értékesítése tervezhető.